† gézus él †

†††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† ††††††††††††††††††††††††††

Rovatok

Légy résen!

A széles látókör Frei Tamásnak is jár

Már nincs sok időd

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Légy fültanú!

Jól hallottam, egy lepke szállt el?

Természetünk hangjai

2008.02.06. 16:20 | gézus | Szólj hozzá!

Címkék: légy fültanú

Nem hallgatunk a szép szóra, merthogy alapjában véve vizuálisak vagyunk. Olvashatunk akármit, mondhatnak nekünk bármit, egyik sem lehet annyira megigéző és magával ragadó, mint akár a legfelszínesebb téma, melyet a szemeink elé tolnak. Azt ugye egyből befogadjuk, s így vagy úgy, de azonnal értelmezzük is. Pedig a világból még alig hallottunk valamit…
Világmegváltók nem akarnánk lenni, de hisszük, hogy a blog bejegyzéseken és a családi fotóalbumok gondosan elnevezett, feneketlen könyvtáraiba sorozatban gyártott fotóin túl még létezhet azért más emlékhordozó is. Egy méltánytalanul elsorvasztott testrészünket hívnánk ebben segítségül… hogy jól fülöncsípjük a hangokat.
Igen, a hang, melyre az az édes anyanyelvünk - bizonyos területeken határozottan megnyilvánuló - satnyasága csak ezt az egy frappáns, ámde általános magyar szót tartogatja. Viszont mi itt legalább annyira gondolunk az artikulált (hát még az artikulálatlan) emberi hangra, a városok morajára, a természet hangjaira, hogy az egyéb „természetellenes”, mondjuk mesterséges neszelésekről ne is szóljunk.

Előrevetítve a természet ébredését, mindjárt egy tavaszköszöntővel kezdenénk. Mintha egy hajléktalan ember és egy madár feleselgetését hallanánk, pedig csak egy, az alkoholmámortól ivócimborát hallucináló egyén képzeletbeli partnerével folytatott magvas, mindazonáltal egyoldalú beszélgetésének a részesei lehetünk. Mindehhez a természet asszisztál. A vége felé hallható enyhe megingás a hangrögzítő személy elbizonytalanodását és egy valósnak képzelt veszélyhelyzetre adott reakcióját hivatott illusztrálni.



Ezúton teszünk ígéretet, hogy technikánkat még csiszoljuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://gezus.blog.hu/api/trackback/id/tr19326527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása