† gézus él †

†††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† ††††††††††††††††††††††††††

Rovatok

Légy résen!

A széles látókör Frei Tamásnak is jár

Már nincs sok időd

június 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Légy fültanú!

Jól hallottam, egy lepke szállt el?

Ember a hangfelvevő géppel

2008.03.10. 03:43 | gézus | 1 komment

Címkék: légy fültanú

Az ugyebar nem vitas, hogy mikent az aramkorbe iktatott meromuszer megvaltoztatja  az aramkor parametereit (ertsd: befolyasolja aztat), akkent a turista is modositja mikrokornyezetet. Es nem is kis mertekben.
Gondoljunk csak bele, letezik-e a vilagnak olyan helye, ahol egy megvillano lencseveg ne zokkentene ki az annak elotte gondtalanul tenykedo helyi lakost napi habitusabol? Van egyaltalan olyan utcagyerek e foldkereksegen, aki ne kezdene el azonnal pozolni a feher ember "fallikus" kamerajanak? Ugye hogy nincs.
Ahova fotomasinainkkal, videokamerainkkal belepunk, ott vegervenyesen megvaltozik minden. Es ez akar vegtelen szomorusaggal is eltolthetne bennunket, hiszen azt kell erezzuk, mi mar csak oszintetlenseggel fogunk talalkozni. Eredetiseg helyett valami olyat kapunk, amit csak nekunk, hulye turistaknak tartogatnak a helyiek.
Ezen gondolatmenet szerint pedig mar-mar azt is el kell ismerjuk, hogy a paparazzi fotozas egy oszinte dolog, hiszen az tenyleg az ellesett pillanatok mufaja. Nyilvan azert ez igy megsem igaz, mert hiszen az meg egy eroteljesen kasztosodott mufaj - csak hiressegeknek kijaro kenyelmetlenseg, hogy egy objektiv elol fejvesztve menekuljenek.
De akkor mit is lehetne tenni, amivel egy kicsit meg tudnank menteni valamit mas kulturakbol, es el tudnank csenni egy szamunkra kedves hangulatot, ugymond egy igaz erzest?
Az emberi agy tarkapacitasara ugyan apellalhatunk, de azt mindenkivel nem tudjuk megosztani. Azt is vilagosan latjuk, hogy mind az allo-, mind a mozgokep furcsa perverz magatartásformákat idez elo az alanyokban. Viszont ha vakon, csak a felterkepezendo hangkornyezetre osszpontositunk, akkor maris kaphatunk egy eselyt.
Hivjunk ehhez segitsegul egy hangfelvevo szerkezetet, amivel csak ugy jarkalhatunk anelkul, hogy tudnak mi az. Mig a fotozas vegeredmenye sok esetben valami idetlen alfolklor produkcio lesz, addig hangfelvetelnel - egyelore meg - ilyen veszelyek nincsenek. Az emberek nem tudjak, milyen baromsagot kell ilyenkor tenniuk, ezert leginkabb nem is tesznek semmit, illetve csak epp azt, amit tennenek egyebkent is. Es nekunk pont ez a jo...

A bejegyzés trackback címe:

https://gezus.blog.hu/api/trackback/id/tr72377276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neofuture (törölt) 2008.03.26. 23:27:22

Jaj, Te szegény. Ez elég kegyetlen. De nem baj, inkább sms-ezz!

Beta-fázisba lépett egy új kiszolgáló-weblap, az SmsTube. Az SmsTube egy kiszolgáló-honlap, a célja háttértámogatás nyújtása olyan felhasználóknak, akik már rendelkeznek saját honlappal vagy bloggal. A honlapon létre lehet hozni egy sms-falat (nevezzük tube-nak), amit egy html-kód segítségével bárki be tud illeszteni a blogjába/honlapjába.
Ez azért hasznos, mert a tube felületén megjelenik minden olyan szöveg, amit az adott felhasználó a megadott telefonszámra küld sms-ben. Így bárki képes a saját honlapját/blogját akár az utcán sétálva vagy a nyaralás alatt is frissíteni. Lásd: www.smstube.hu

Üdv, Neo
süti beállítások módosítása