† gézus él †

†††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††† ††††††††††††††††††††††††††

Rovatok

Légy résen!

A széles látókör Frei Tamásnak is jár

Már nincs sok időd

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Légy fültanú!

Jól hallottam, egy lepke szállt el?

Nyaktekerészet padaung módra

2007.10.01. 17:18 | gézus | Szólj hozzá!

Címkék: thaiföld burma légy résen

Most, hogy a világsajtó figyelmét végre felkeltette Mianmar (vagy ha szolidárisak szeretnénk lenni, akkor Burma), talán ismét felfedeznek egy-két elfeledett, no és persze évszázadokon át szivatott etnikumot a régióban.
A Mianmarban jegyzett 135 népcsoport egyike a törzs. Ők tágabb értelemben karennik, tehát vörös karenek, még más néven kayahok, akik Mianmar Kayah Államából menekültek át Thaiföldre egy jobb élet reményében. A népcsoportot alkotó 10 további etnikai csoport egyike a kayanok (néha Ka-Yun), azaz a padaungok törzse. És hogy egy kicsit bonyolítsuk a helyzetet, a thaiok a hosszúnyakúakat „Karen Long Neck” hegyi törzsként hirdetik, vagy épp kariangokként emlegetik.
Észak-Thaiföldön gyakorlatilag árucikké váltak, egyfajta „emberkertekben” (melyek végül is saját élőhelyeik) mutogatják őket, s gyakorlatilag olyan jól tejelnek tulajdonosaiknak, hogy az általuk termelt jövedelmen a thaiok, de még a burmai ellenállás is osztozik.
A padaungok a dél-afrikai Ndebele törzsön is túltesznek test modifikáció terén. Az ősi módszerről sokan úgy gondolják, hogy nyaknyújtás. Valójában azonban a módszeresen felhelyezett rézspirál hatására a nyakcsigolyák távolodnak el egymástól, a csigolyák közti ínszalagok pedig ezzel együtt meghosszabbodnak. Az 5 kilós súly tehát büszke viselőjének a kulcscsontját, felső bordáit, mellkasát nyomja lefelé, s ezáltal deformálja is azt. Aggodalomra viszont semmi ok, hiszen itt is a fokozatosság elve érvényesül, így a szervezetnek van ideje hozzászokni a megváltozott állapothoz, tehát az élet ettől még vidáman megy tovább...

A bejegyzés trackback címe:

https://gezus.blog.hu/api/trackback/id/tr61186858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása